De opleiding tot babyspecialist

Vanaf 2025 moeten alle beroepskrachten die met 0-jarigen werken over een diploma, certificaat of cijferlijst beschikken, waaruit blijkt dat specifieke scholing voor babyopvang is gevolgd, die voldoet aan alle criteria. Deze training voldoet aan deze criteria. Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers die werken met baby’s. De training is voor alle PM-ers geschikt. Wij sluiten altijd bij de specifieke situatie van de organisatie waar we trainen aan. Ook voor PM-ers die ‘Oog voor interactie 0-4 jaar’ hebben gevolgd, is er veel inhoudelijke verdieping. Pedagogisch medewerkers, pedagogisch stafmedewerkers, pedagogisch coaches en leidinggevenden zijn allen welkom (minimaal MBO-3 niveau). Deze training helpt de deelnemers zes interactievaardigheden beter te kennen en uit te voeren. Daarnaast besteedt de training aandacht aan zaken zoals de groepsruimte, het speeldgoedmateriaal en de samenwerking tussen collega’s en met ouders.

Na de training weten deelnemers wat belangrijk is in de opvang van baby’s en beschikken ze over vaardigheden om de kwaliteit van de babyopvang op de groep te verbeteren. De kracht van de training zit in de kindvolgende benadering, een degelijke en concrete uitwerking van de interactievaardigheden, waarbij zowel in contact met baby’s als met ouders, de plezierige en effectieve manier van werken met (eigen) filmpjes en de aandacht voor ieders individuele groeiproces en collegiale feedback. De training is geschikt voor zowel ervaren als onervaren pedagogisch medewerkers, zodat alle (baby) leidsters van een team of locatie aan de training kunnen deelnemen.

Meer over de Inhoud van de opleiding

open inschrijving in september of incompany als team.

Vanaf 1 januari 2025 is het voor organisaties in de kinderopvang verplicht om gecertificeerde babyspecialisten in huis te hebben. Start nu met jouw opleiding tot babyspecialist

Individuele Aanmelding

Inhoud

De opleiding gaat dieper in op de volgende interactievaardigheden:

 • bieden van emotionele veiligheid
 • respecteren van de autonomie
 • structureren en grenzen stellen
 • informatie en uitleg geven
 • stimuleren van de ontwikkeling

De training is opgebouwd volgens de principes van ‘ervarend leren’. U krijgt theorie en gaat daar mee oefenen. De afwisselende werkvormen vragen om een actieve inzet. De deelnemer maakt voor elke bijeenkomst huiswerkopdrachten. de training vormt een onderdeel van een breder proces. Het heeft meer succes als de onderwerpen steevast aan bod blijven komen gedurende begeleiding en teamoverleg na afloop van de training.

opzet

De opleiding bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten, waarvan de eerste en de laatste 3 uur duren en de overige circa 2,5 uur per bijeenkomst. De totale studiebelasting is 40 uur. De thema’s van de groepsbijeenkomsten zijn als volgt:

 1. Visie op baby’s en babyopvang
 2. Het bieden van emotionele ondersteuning
 3. Respect voor de autonomie
 4. Structuur en continuïteit
 5. Zeggen wat je doet, benoemen wat je ziet.
 6. Ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties
 7. Een veilig en uitdagende speelomgeving creëren
 8. Samenwerken met ouders en collega’s: uitwisselen en afstemmen

Het traject wordt verzorgd door ervaren senior docenten en coaches. Het betreft mensen met ruime leidinggevende ervaring, zowel binnen als buiten kinderopvangorganisaties. Na de training bent u in staat om een gericht implementatieplan te schrijven. De toelatingseisen van de opleiding veronderstellen minimaal een MBO-3 niveau.

toetsing en certificering

De training levert een certificaat ‘Oog voor baby’s’ op en staat op de FCB- lijst van erkende babyscholing in het kader van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Beoordeling vindt plaats op basis van 80% aanwezigheid, inzet tijdens de bijeenkomsten en huiswerkopdrachten.

kosten

Bij de incompany-trajecten maken wij een offerte voor u op maat. Het ontwikkeltraject wordt afgestemd op uw wensen en behoeften. Het is mogelijk om andere accenten te leggen waardoor ingespeeld wordt op de actuele ontwikkeling binnen uw organisatie. Voor meer informatie vragen wij u om contact met ons op te nemen.

CONTACT OPNEMEN

Natuurlijk zit je met vragen. Stel ze aan ons.

Contact

Onze medewerkers gaan graag vrijblijvend met je in gesprek. Vul hier je gegevens in en we nemen binnen een werkdag contact met je op. Zo kun je weloverwogen afwegen of een aanvraag voor jouw organisatie zinvol is.

“WIE STOPT MET ONTWIKKELEN, STOPT MET HET CREËREN VAN DUURZAAM PERSPECTIEF”

KNIKKER

“WIE STOPT MET ONTWIKKELEN, STOPT MET HET CREËREN VAN DUURZAAM PERSPECTIEF”

KNIKKER