Terug naar blogs

Drachten / 25 september 2020

ARTIKEL: CHECK: BEN JIJ GESCHIKT VOOR: “LOOPBAAN-IT-YOURSELF”?

Geplaatst door Mary van der Sangen

Deel deze blog:

Altijd al eens willen weten wat er zoal ter sprake komt tijdens een loopbaangesprek? En denk je nou; dat heb ik helemaal niet nodig? Sla het eerste deel gerust over en scroll direct naar beneden want ik geef je 5 tips om zelf aan de slag te gaan.

Nathalie, wat is de meest gestelde vraag die jij krijgt als loopbaanadviseur? Misschien denk je nou wel: dat is een open deur! Die vraag gaat natuurlijk over een (andere) baan, want dûh ze komen bij jou niet voor een nieuwe fiets! Dat klopt en ik zie hier ook een linkje met de fiets. Houd die vast!

Even wat cijfers; ik ben 17 jaar loopbaancoach/mobiliteitsadviseur. En heb in al die jaren wel 500 mensen mogen spreken over hun loopbaan. In outplacementtrajecten gemiddeld 80% die een nieuw perspectief vonden. Wat was de meest gestelde vraag aan mij, denk jij?

Ik weet niet wat ik wil!
Deze zin en dan samen met een blik van wanhoop in de ogen van de ander ….en dan kwam er vaak nog voorzichtig achteraan: “ Weet jij het?”

Toen ik net in het vak zat, voelde ik mij wel eens overvraagd als ik deze vraag kreeg. Want tja, ik ben toch de professional en ik moet het toch weten? Wat moet ik nu? Ik zou ze honderden antwoorden kunnen geven. Je moet dit of je moet zo of probeer eens dit of dat? Of als iemand aan mij vroeg: “jij hebt zeker wel een andere baan voor mij, toch? “Wil je kiezen, ze zitten allemaal in mijn tas”, zei ik dan wel eens gekscherend! Dat laatste is natuurlijk als grap bedoeld, maar geeft wel aan dat verwachtingen van iemand die loopbaanadvies wil, onderzocht moeten worden. Want verkeerde verwachtingen kun je niet vervullen. En dat geeft alleen maar teleurstelling.

In de zin: “Ik weet niet wat ik wil”, zitten vaak heel veel onderliggende vragen. De kunst is juist geen antwoorden te geven. Vragen stellen en stil zijn, luisteren dus. Iemand bijvoorbeeld zijn levensloopverhaal laten vertellen geeft vaak al zoveel inzicht. Na meer verdiepende vragen komen er antwoorden en inzichten. Soms moeten er nieuwe antwoorden gevonden worden, omdat oude niet meer passen. Dat dit niet gaat via een druk op de knop via een computer, geeft aan dat dit mensenwerk is. Aandacht geven is groeien.

Stof tot nadenken!
Die antwoorden geven inzicht en dat inzicht geeft vrijheid om te bewegen! En hier zit het linkje met de fiets en mobiliteitsadviseur/ loopbaanadviseur. In beide zit beweging. De fiets is een (vervoer) middel om van a naar b te komen. Misschien kun je mijn functie zo ook wel zien. Ik ben een middel om beweging tot stand te brengen op welk “vervoermiddel” dan ook. Ik heb ze geholpen om in beweging te komen en hun eigen gekozen doel te bereiken. En vaak hoor ik dan ook: “zonder jou was ik nooit zover gekomen”.

Ik zeg: samen waren we niet zover gekomen!
Denk jij nou na het lezen van bovenstaande: dat kan ik echt allemaal wel zelf. Dan heb ik de volgende tips voor jou.

De checklist: Loop-baan-it-yourself: ja/nee:

  1. Weet je wie je bent /wat je kunt; kortom wat jou uniek maakt en kun je dat duidelijk overbrengen aan de ander?
  2. Weet je wat je wilt? Of niet wil? En waarom? En wat de consequenties van die keuzes zijn?
  3. Weet je waar je hetgeen kunt vinden wat je wilt?
  4. Weet je hoe je het moet aanpakken om te bereiken wat jij wilt?
  5. Weet je wie jou kan helpen om jouw doel te bereiken?

Kun je bovenstaande vragen allemaal beantwoorden met een “ ja!”; Dan heb jij alles in je mars om succesvol naar je andere baan te lopen. Scoor je een vraag met een “nee” en je wilt/moet ook gaan “baanlopen” en hulp bij jouw vraag; neem dan gerust contact op!

PS; vanaf januari zijn er weer subsidies beschikbaar vanuit het kader: “NL leert/ontwikkeladviestraject. Je kunt dan een gratis loopbaantraject volgen. Reserveer alvast een plek op de lijst door een mail te sturen naar info@smartgroup.nl.