Terug naar blogs

Vught / 5 juni 2020

CASUS: ONDERNEMEN IN CORONA TIJD

Geplaatst door Rik Nijkamp

Deel deze blog:

Als ondernemer en ondernemerscoach ben ik gewend om in te spelen op veranderingen die er in onze omgeving optreden.  Inmiddels is dat een tweede natuur geworden, inspelen op veranderingen en het oppakken van kansen. Dat is ook wat we als ondernemerscoach aan ondernemers in spe laten zien en ze daarin coachen.

Totdat het Corina virus zijn opmars maakte in de wereld. In een keer hadden we te maken met een pandemie. Iets waar je niet op voorbereid kan zijn maar wel mee te maken hebt. Vooral voor ondernemers heeft het virus erg veel consequenties gehad en heeft het nog steeds. Hoe ga je om met een dergelijke plotselinge verandering van de wereld om ons heen? Verandering in grondrechten, vrijheden, onzekerheden, zowel in gezondheid, het sociale en het economische?

Dat zijn ook de vragen die ik in mijn dagelijkse praktijk als ondernemerscoach maar ook als horeca ondernemer tegenkom. Ik hoor het van de ondernemers in spe die ik coach maar ook van de ondernemers die net gestart zijn. Veel vragen, moet ik wel starten als ondernemer of moet ik wel doorgaan?

Je zult maar een lunchroom over hebben genomen per 1 maart 2020 en dan op 16 maart de deuren voor 10 weken hebben moeten sluiten…  Dat is het verhaal van Rinke Steenbergen, een ondernemer die ik het afgelopen jaar heb begeleid in zijn keuze voor het ondernemerschap. Een zeer bevlogen ondernemer die niet zomaar in het ondernemerschap is gestapt. Een ondernemer die beslagen ten ijs wilde komen en met een goede voorbereiding een Koffie en Lunchroom heeft overgenomen. Een zaak die heel goed past bij wie hij is en hoe hij wil werken. Niet alleen voor hemzelf maar ook voor zijn partner. Beiden hebben een keuze gemaakt om hun werkzame carrière op een andere manier vorm te geven. We hebben in de voorbereiding van de overname vele gesprekken gevoerd en opties bekeken. Alle opties vielen af maar er was een optie die naadloos paste, Doppio Apeldoorn.

Het resultaat was dus een overname en opening op 1 maart 2020 van de nieuwe zaak Doppio Apeldoorn. Het mag geen verrassing zijn dat de klap groot was toen de zaak verplicht moest sluiten. Op dat moment komt het aan op een goed netwerk, mensen om je heen waar je je verhaal kwijt kan en waarmee je weer de energie en kracht kan krijgen om verder te gaan. Stoppen is geen optie, alhoewel dat wel gedachten zijn die even door je heen kunnen gaan.

De tijd van sluiting is gebruikt om de zaak nog mooier te maken en een goede voorbereiding te hebben om weer open te gaan. Gelukkig dat afgelopen maandag de deuren weer geopend konden worden en er weer gasten kunnen worden ontvangen. Aan de inzet van Rinke en zijn vouw zal het in ieder geval niet liggen.

Kees de Louw is zelfstandig ondernemer en heeft meerdere horeca bedrijven. Kees is sinds 2012 verbonden aan Smart Group als ondernemerscoach.