Terug naar blogs

Nederland / 29 november 2019

PAS OP JE AMBITIE!

Geplaatst door Rik Nijkamp

Deel deze blog:

In deze snel veranderende wereld moet je wendbaar blijven en dien je daarvoor te investeren in je eigen ontwikkeling. De enige vaardigheid die belangrijk zal zijn in deze eeuw, is de vaardigheid te leren. Al het andere zal na verloop van tijd verouderd zijn.

Je inzetbaarheid neemt af als je langer dan 5 jaar in dezelfde functie zit. Recentelijk was Tata Steel in het nieuws en hoorde ik: ‘ik werk hier al 44 jaar..’. Dan hoop ik maar dat dat in verschillende functies of rollen is geweest waardoor er ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Zo niet, dan wordt het een fikse uitdaging op de arbeidsmarkt.

We worstelen allemaal wel eens met onze toekomst. “Is dit het nu? Ik weet eigenlijk niet of ik dit nog wil.” Je wilt niet dat het vervolgens als een nachtkaars uitgaat…. Dan is het goed om even stil te staan bij jezelf. Wie je bent, wat je kunt, wat je op dit moment doet, wat je zou kunnen doen, waar je plezier uit haalt, en waar je kansen liggen. Maar vooral ook: wat wil je eigenlijk? Dat laatste weet je vaak wel, maar hierover in gesprek gaan met iemand die je kan helpen om dat wat in jouw hoofd rondzingt op een rijtje te zetten is dan erg handig.

Nu was er dit jaar een ontwikkelsubsidie van 600 euro die inmiddels ‘verbruikt’ is door 25.000 mensen. Een zucht op de werkende bevolking. In 2021 komt waarschijnlijk een opvolger in de vorm van STAP, maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Maar heb je er 600 euro subsidie voor nodig? Het gemiddelde inkomen in Nederland is ruim 30.000 euro en dan is de investering nog geen half procent van wat je de komende 5 jaar gaat verdienen. En het loont, want die komende 5 jaar moet in ieder geval zijn wat je wilt dat het is. Het moet bij je passen, zodat je met plezier naar je werk gaat en het niet alleen energie kost, maar ook energie oplevert. Zonder dat je je hoeft af te vragen waarom je doet wat je doet.

Moet je dan altijd solliciteren naar een andere baan binnen of buiten het bedrijf waar je werkt? Op dit moment zijn er veel vacatures, maar dat is geen reden om te solliciteren. Het is juist een reden om je toekomst zo zorgvuldig mogelijk te plannen. Door de beste keuzes te maken in je werk, haal je het optimale uit je kwaliteiten. Dat levert simpelweg meer energie op, meer geluk en mogelijk ook meer geld. Wanneer jij helder hebt waar je kwaliteiten liggen en weet hoe je deze wil inzetten, leidt een gesprek hierover met jouw leidinggevende vaak tot een aanpassing in jouw takenpakket waar zowel jij als de organisatie heel blij mee is. Wij hebben dit het afgelopen jaar veel gezien. Omdat je weer doet waar je goed in bent en waar je blij van wordt lever je meer op voor de organisatie, en dat is een win-win situatie!

We zijn allemaal weer of bijna alweer aan het nadenken over het komende jaar. De meeste mensen staan stil bij hun goede voornemens. Ik denk dat het de moeite waard is om voor komend jaar met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken. Door even stil te staan kan je vervolgens weer op volle kracht vooruit.