Terug naar blogs

Vught / 18 augustus 2020

ARTIKEL: TIJDELIJKE SUBSIDIEREGELENING NL LEERT DOOR MET ONTWIKKELADVIES

Geplaatst door Mary van der Sangen

Deel deze blog:

Per 1 augustus is deze nieuwe subsidieregeling van kracht. Hier is al veel over gecommuniceerd maar nog even de kern: iedereen die een BSN nummer heeft, 18 jaar of ouder is en een relatie heeft met de arbeidsmarkt kan een gratis loopbaanadvies vragen met als doel weer een toekomstperspectief te zien.

Dat doet me denken aan de subsidieregeling voor 45+ ers die nog niet zo heel lang geleden gesloten is. Voor die regeling ben ik met een aantal mensen in gesprek geweest. Mijn uitgangspunt daarbij is steeds geweest: werken moet leuk zijn en welke (volgende) stap kan iemand zetten als dat op dat moment niet het geval is of er geen toekomstperspectief is. Dat betekent dus ook dat het over heel veel verschillende vragen kan gaan.

Ik denk met veel plezier aan die gesprekken terug. Wat kan je in korte tijd mooie en waardevolle inzichten en conclusies krijgen waar iemand weer echt een volgende stap mee kan zetten.

Als ik daarvan een voorbeeld mag geven. Er was iemand die misschien een eigen bedrijf wilde beginnen, daar ideeën over had, maar in verband met de financiële onzekerheid die nu eenmaal gepaard gaat met het starten van een onderneming huiverig was om ook echt de stap te zetten. In onze gesprekken ging het over waar zijn passie en kennis lag en of er een manier was om een baan te combineren met de start van een bedrijf. Hij had nog nooit gedacht aan deze zogenaamde hybride constructie dus dat was voor hem een eye opener. Daarnaast ging het over; maar welke baan dan. Het moest wel iets zijn wat goed ook parttime was te doen en hij wilde heel graag de kennis die hij had delen. Daarmee kwam al heel snel een vorm van onderwijs aan de orde. Voor hem een richting waar hij eigenlijk nog niet eerder over na had gedacht. Al snel was het hem gelukt, via zijn netwerk, een aantal workshops te mogen geven op een HBO. Een van de leukste dingen die hij ooit had gedaan gaf hij aan.

Daarmee was de hybride vorm eigenlijk wel gevonden. Hij wist hoe de combinatie (waaraan hij nog nooit had gedacht) eruit kon zien.

Dus, in een paar gesprekken kan je heel veel nieuwe informatie over en voor je zelf opdoen. Zeker omdat in dit nieuwe ontwikkeladvies je ook nog een arbeidsmarktscan krijgt aangeboden.

Ik zou zeggen mis deze kans niet als je rondloopt met vragen over je loopbaan!