Vught / 16 juni 2022

ARTIKEL: FRANK VAN DALEN, 500e ONDERNEMER SMART GROUP

Geplaatst door WILLY BRANDS

Deel deze blog:

Interview Frank van Dalen – 500e ondernemer Smart Group

Terugblik

Na ruim 9 jaren gewerkt te hebben bij de Rabobank in allerlei functies, voelde ik het moment aankomen waarop ik de keuze wilde maken om een eigen onderneming te beginnen.

Terugkijkend heb ik veel geleerd in mijn studies Business Administration en Managementwetenschappen Strategie en Innovatie, kennis die ik optimaal heb benut de voorbije jaren en nodig heb in de toekomst. Los van theorie ben ik in de praktijk tevens overtuigd geraakt, dat er voor veel uitdagingen en problemen altijd wel een oplossing is of mogelijkheden kunnen worden gecreëerd. Daar is soms moed en initiatief, en altijd eigenaarschap, voor nodig. Maar ook je omgeving per definitie maximaal betrekken is een belangrijk inzicht.

Bij de Rabobank heb ik ook mezelf beter leren kennen in functies als operationeel directeur particulieren en bedrijven. Leren vertrouwen op mezelf en het benutten van andere inzichten en talenten om me heen. Ik heb me ook steeds meer gerealiseerd, dat in welke deel van een organisatie iemand ook werkt of in welke functie: de bijdrage van eenieder is vaak even groot, alleen de rol verschilt. Dat inzicht vertaal ik telkens terug naar de essentie van samenwerken en communiceren.

Ik heb de kans gekregen mijn leiderschapsstijl door te ontwikkelen en heb leren leidinggeven door anderen in hun kracht te zetten en proberen te houden. In dat licht denk ik ook regelmatig terug aan mensen die op mijn pad zijn gekomen, iets in mij zagen, en me het vertrouwen en de ruimte gaven om te groeien. Daar ben ik  nog steeds dankbaar voor. Dit voorbeeld probeer ik zelf te volgen in mijn eigen manier van werken en leidinggeven. Als ik terugkijk op mijn loopbaan is mijn kracht met name komen te liggen op initiëren, samenwerken, het ontwikkelen van kracht, ambitie en talent bij anderen en innoveren: competenties, die  bij het voeren van een eigen onderneming van groot belang zijn.

Vooruitblik

Deze stap naar eigen ondernemerschap kwam voor mijn omgeving en voor mezelf dus niet uit de lucht vallen. En toch, die stap naar ondernemerschap vraagt meer van je, daar ben ik inmiddels wel achter. Het is belangrijk geweest om goed te ontdekken waar je voor staat en wat je drijft, waar mijn potentie ligt en waar ik nog aan moet en wil werken. Allemaal vragen waar Smart Group me bij helpt om hierop antwoorden te vinden.

Wat belangrijk wordt voor mij is om gericht mijn kracht in te zetten en vanuit focus te werken, ook aan mijn ontwikkelpunten. Ontdekken waar je onderscheidend vermogen ligt is misschien wel de grootste opgave, want er is veel concurrentie. Klanten kiezen niet voor de middelmaat maar voor wat je aan extra’s kunt bieden.

Mijn droom

Het combineren van relatieve vrijheid en autonomie als ondernemer en het nemen van verantwoordelijkheid voor je klanten, je gezin en voor mezelf. Dit niet perse in deze volgorde maar juist in een harmonieuze samenhang. Een eigen onderneming starten en voeren is niet eenvoudig of vrijblijvend. Als je echter weet waarvoor en waarom je het doet, krijg je er meer energie van, dan wat het je kost.

Mooie opdrachten kunnen uitvoeren, klanten beter laten presteren. Tevreden klanten die graag bij je terugkomen of je doorverwijzen en me zo nieuwe kansen bieden, daar droom ik van.  En ondertussen…. blijven leren en mezelf, en mijn business, continu door-ontwikkelen.

Wat heb je tot nu toe gehad aan de begeleiding vanuit Smart Group?

Mijn ondernemerscoach heeft me de ogen geopend. Ik leefde en werkte in een Rabobank bubbel en was te weinig omgevingsbewust. Ik was te weinig bewust van het feit dat er buiten de Rabobank nog veel meer is, kansen en bedreigingen,  mogelijkheden en veranderingen, dus er viel en valt veel te leren. Ik realiseer me goed, dat ik veel kansen heb gekregen en benut bij de Rabobank daarvoor ben ik ook dankbaar. Met de ondernemerscoach leer ik op welke wijze ik deze ervaring kan benutten vanuit mijn eigen onderneming.

Ik kreeg een andere kijk op mezelf, ontdekte kanten van mezelf, die onbenut of niet verkend waren en reflecteerde op diepgewortelde patronen die me in het verleden hielpen maar ook wel eens stevig in de weg zaten. In het begin leverde me dat wat onzekerheid  op met vragen als ‘kan ik dit allemaal wel?’ Dat zette zich langzaam maar zeker om in zelfvertrouwen. Ik bleef overwegend nieuwsgierig en leergierig en wilde veel en vooral tegelijk. Ook hierin heb ik behoorlijke stappen gemaakt door focus aan te brengen, telkens weer terug naar de kern van mijn ambitie en bedrijf. Daardoor is mijn propositie naar (potentiële) klanten veel krachtiger geworden. Ik ben met veel opdrachtgevers in gesprek en werk met veel vertrouwen aan mijn onderneming.

Welke tip heb je voor ondernemers in spé ?

Durf, doe en ga ontdekken, wat eenvoudig gezegd is, maar dat is altijd nog beter dan spijt hebben van wat je hebt nagelaten te doen. Sta open voor kansen en fouten maar trek wel lessen en stel bij!

Roger Lenssen

Smart Group

Wilt u doorpraten over dit artikel? Neem dan contact op met Roger Lenssen