Vught / 14 juli 2022

ARTIKEL: WAAROM FABRIEKEN OP KORTE TERMIJN ALS PADDENSTOELEN UIT DE GROND ZULLEN SCHIETEN

Geplaatst door ROGER LENSSEN

Deel deze blog:

De bestellingen gaan door het dak en de orderboeken zijn tot de rand gevuld. De klanten staan in de rij, want de wereld wil meer hardware en ook meer software, meer robots, meer machines, fabrieken en modernere operaties. Er is geen andere manier om de dringende problemen van onze tijd aan te pakken, zegt Cedrik Neike. Het bestuurslid van Siemens spreekt over klimaatverandering en de Corona-pandemie, hittegolven in India, de dreigende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, en gebroken bevoorradingsketens. Dramatische tijden met ingrijpende veranderingen – en een sprankje hoop aan de horizon: technologie. Neike is er zeker van: “Er komt een tweede fabriekshausse, maar die zal anders zijn.”

De Coronapandemie heeft bedrijven over de hele wereld eindelijk de grenzen van de mondialisering laten zien en daarmee de oneindige beschikbaarheid van materialen en grondstoffen. Tegelijkertijd wordt het voor de westerse landen steeds moeilijker om personeel te vinden voor het fysiek veeleisende en vaak monotone werk, waardoor de automatisering in de fabriekshallen zal worden versneld – ook om de kosten te beheersen.

“Tenslotte kan het niet zo doorgaan als in het verleden”.

Neike vergelijkt de huidige verandering met een ketchupfles, op de bodem waarvan je tevergeefs klopt om de rode saus eruit te krijgen. “Het is nu een beetje zo: tien jaar lang is er weinig gebeurd, en nu wil iedereen een inhaalslag maken,” zegt hij. Alles wijst erop dat de automatisering aan de vooravond staat van een gouden tijdperk, zegt hij. Neike zou het moeten weten, aangezien hij verantwoordelijk is voor de belangrijke industriële activiteiten van het van oudsher in München gevestigde bedrijf Siemens, dat alleen al in het laatste boekjaar meer dan 16 miljard euro omzette. Wat ooit begon met robots in de fabrieken van vliegtuig- en autofabrikanten, vindt nu plaats in bijna alle andere bedrijfstakken: van de farmaceutische industrie tot de landbouw.

“We kunnen zo niet doorgaan,” zegt hij op een gegeven moment in het midden van een video-interview van een uur met de F.A.Z. De planeet is langzaam aan het sterven. Er is een nieuwe manier van denken nodig. De oude consumptie- en wegwerpmaatschappij is aan haar einde. De productie vindt steeds dichter bij de klant plaats. “Als onderdelen drie keer de wereld rond worden gestuurd, is dat geen besparing van hulpbronnen,” zegt hij. Recycling, besparing en duurzaamheid zijn aan de orde van de dag. Dit was het geval in de fabriek van de Zweedse batterij startup en Siemens partner Northvolt . Naast de productie-installatie werd er ook een recyclagelijn gebouwd – om materialen te recycleren die eigenlijk het einde van hun nuttige levensduur hebben bereikt. In het verleden zouden ze waarschijnlijk onmiddellijk zijn weggegooid. Tegenwoordig worden zij in hun bestanddelen ontleed, opnieuw verwerkt en in de productie hergebruikt. Circulaire economie.

Neike spreekt van circulaire industrieën. Zij hadden nieuwe processen en procedures, machines en technologieën nodig. De tijd dat de modernste fabrieken nog schoorstenen hadden, ligt ver achter ons. Vandaag werken ze met “groene stroom”, de fabriekshallen zijn blinkend schoon, vol met machines en verlaten.

Hij is net in Milaan geweest, zegt Neike. Daar bezocht hij een heel bijzondere fabriek. Vroeger zou dit een broeikas genoemd zijn, maar tegenwoordig wordt de verticale landbouw genoemd, d.w.z. een veelvoud van bedden die niet horizontaal maar boven elkaar zijn gerangschikt en voldoen aan de modernste ecologische en industriële criteria. Kropjes sla groeien daar niet alleen, ze worden ook echt geproduceerd. Dergelijke landbouwbedrijven gebruiken tot 90 procent minder water en 70 procent minder meststoffen per hectare in vergelijking met conventionele velden, maar wel veel computertechnologie. Het resultaat is verbluffend, een krop sla heeft evenveel vitaminen als een kiwi. Veredeling en technologie maken het mogelijk.

Siemens levert het gereedschap. Programma’s en machines, systemen en procedés, computerondersteund ontwerpen en computerondersteunde verwerking, CAD en CAM. Hiermee rusten zij elk jaar duizenden fabrieken over de hele wereld uit. Hallen met machines die zichzelf virtueel bedienen. Als bij toverslag kunnen zij zichzelf controleren en reguleren, veranderen en aanpassen. Neike laat machines al met machines praten in het zogenaamde internet der dingen. Siemens heeft hiervoor een eigen taal ontwikkeld, deze tot norm en standaard verheven en wereldwijd uitgerold. Siemens is een van ’s werelds leidende ondernemingen op het gebied van machinebesturing en automatisering.

Op deze manier kunnen ingenieurs en programmeurs de werkelijke wereld de facto weerspiegelen op hun computers, er een digitaal beeld van geven, een perfecte kopie maken in bits en bytes. Op die manier kan een digitale tweeling naast elk ding worden geplaatst. Dit wordt dan tot leven gebracht met een paar muisklikken, ultramoderne machines en genetwerkte fabrieken. “Er worden in Europa ongeveer 190 000 octrooiaanvragen per jaar ingediend,” zegt Neike. “We behoren tot de top vijf met Siemens.” De cruciale taak is nu, zegt hij, om alles met alles te verbinden, een soort meta verse voor de industrie. Waarvoor? Een brug slaan tussen de virtuele en de reële wereld, maatwerk leveren tegen industriële prijzen en de klant perfect bedienen.

“We hebben deze nieuwe fabriek in Nanjing, China,” zegt Neike. Een van de modernste motorenfabrieken ter wereld. Het werd eerst ontworpen als een digitale tweeling, vervolgens volledig ontwikkeld in de Meta verse en uiteindelijk ter plaatse gebouwd, zegt hij. “En we hebben de andere fabriek in Amberg,” zegt hij. Een gebouw uit de jaren 1970, voortdurend aangepast en onlangs omgebouwd tot de tegenhanger van de pcb-fabriek in Chengdu, China. Twee fabrieken voor de productie van printplaten. Ze zijn duizenden kilometers van elkaar verwijderd en werken dus parallel. 75 procent van de productie is geautomatiseerd, en er zijn vrijwel geen fouten in de productie.

Voor u gelezen. Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Es wird einen zweiten Fabrikboom geben door Stephan  Finsterbusch und Ilka Kopplin (mei 2022).

Wat zou dit kunnen betekenen voor jouw organisatie en voor jou als medewerker en wat zou het op kunnen leveren? Onze op maat gesneden inspiratiesessies  leveren voor zowel medewerker als organisatie een heel nieuw perspectief op. Kom in actie. Volg onze nieuwsbrief op LinkedIn. Bel 073-657 10 10 of stel uw vraag via info@smartgroup.nl

We komen graag met u in gesprek.

Wilt u doorpraten over dit artikel? Neem dan contact op met Roger Lenssen