Vught / 14 juli 2022

ARTIKEL: HET KAN ANDERS EN HET MOET ANDERS MAAR NU NOG DE WIL OM HET OOK ANDERS TE DOEN.

Geplaatst door ROGER LENSSEN

Deel deze blog:

Het moet anders

Elke dag worden we geconfronteerd met het feit dat het hard achteruit holt met onze (nog net) prachtige wereld. In 1973 werden we reeds door de ‘Club van Rome” gewaarschuwd dat het zo niet verder kon. We zijn nu 50 jaar verder. Vandaag (9 juli 2022) las ik in het Financieel Dagblad een artikel over Micky Adriaansens, onze Minister van Economische zaken:

“Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken ziet een belangrijke rol voor de maakindustrie bij het vergroenen van de samenleving. Ze hoop het negatieve sentiment in politiek en samenleving te keren.”

Op 31 mei verscheen er een artikel van Stephan Finsterbush (redacteur in der Wirtschaft) en Ilka Kopplin (Wirtschaftskorrespondentin in München) over Cedric Neike, bestuurder van Siemens m.b.t. klimaatverandering en de coronapandemie. We zullen u het artikel niet onthouden en hebben deze in het Nederlands vertaald. Het artikel is te lezen door op de link te klikken. De oorspronkelijk titel is: “Es wird einen zweiten Fabrikboom geben“.

Ik ga u niet vervelen met alle problematieken waar we met zijn allen elke dag mee geconfronteerd worden en wat dit voor iedereen van hoog tot laag betekent. De noodzaak dat het ook anders moet is bij velen aanwezig, ook al levert dat bij heel wat stromingen het nodige verzet op.

Kan het ook anders?

Ik ben ervan overtuigd dat het anders moet en ook kan. We hebben onze welvaart te danken aan onder andere de wetenschap die met de dag verder ontwikkelt, de pioniers die grenzen willen verleggen, de medemens die zich in de vaart der volkeren blijft ontwikkelen en ga zo nog maar even door. Maar zijn we daar niet met zijn allen in doorgeschoten?

De coronapandemie heeft ons ook geleerd dat als iedereen zich ‘gezamenlijk’ inspant om zaken beheersbaar te maken en ook onder de knie te krijgen, we met zijn allen wonderen kunnen verrichten. Wellicht zullen we ontdekken dat we ook hier weer tegen grenzen gaan oplopen die ons uitdagen om weer nieuwe wegen te vinden.

Willen we het ook anders?  Een spreekwoord zegt: “Waar een wil is, is een weg”

We kunnen nu reeds in de dagelijkse praktijk zien, hoeveel weerstand dat bij betrokkenen kan oproepen. Terecht of ten onrechte. We zullen er wel stil bij moeten staan, maar ook tegelijkertijd continu kijken naar wat er mogelijk is en ontwikkeld kan worden, zodat we continu leren van datgene wat we in positieve maar zeer zeker ook in negatieve zin hebben bereikt.

Het zal vaak betekenen dat zaken drastisch aangepakt moeten worden. Dat er knopen doorgehakt moeten worden, dat dit ook pijn kan doen en dat waarden en normen wellicht herijkt dienen te worden. Dat de wereld niet alleen maar uit groei kan bestaan en dat dit ten koste kan gaan van de natuur, de mensen en het hele leefmilieu.

Ik ben ervan overtuigd dat in de keten van producent tot en met consument (en omgekeerd) en iedereen die daarin een rol speelt, we de handen in elkaar moeten slaan. We kunnen niet zonder elkaar. Smart Group gaat al vanaf haar ontstaan uit van de gedachte dat elke organisatie er niet aan ontkomt om continu het proces van ontwikkeling van organisatie en medewerkers vorm te geven en af te stemmen op de ontwikkelingen in de toekomst. Daar voortdurend mee bezig zijn helpt zonder meer bij het participeren op zaken op de korte termijn.

Wetende dat nu bijna alles tegelijkertijd op ons afkomt, dure grondstoffen, stagnerende aanvoer van onderdelen, afhankelijk zijn van energie en vervanging nog niet geregeld hebbend, een tekort aan medewerkers en inzetbare uren en ga zo nog maar even door, maakt zonder meer duidelijk dat we geen andere keuze hebben dan om het met elkaar anders te gaan doen.

Smart Group wil graag met u meedenken en mee ploeteren om dit samen vorm te geven. Dit is reeds vanaf 1990 onze opgave waaraan wij een bijdrage willen leveren, op maat afgestemd op uw situatie.

Kom in actie. Volg onze nieuwsbrief op LinkedIn. Bel 073-657 10 10 of stel uw vraag via info@smartgroup.nl

Met vriendelijke groet,

Roger Lenssen