Vught / 15 mei 2022

ARTIKEL: VAN WERK NAAR ONDERNEMERSCHAP: EEN EIGEN ONDERNEMING

Geplaatst door WILLY BRANDS

Deel deze blog:

Marcel Smit (ex-KPN medewerker) was de 500ste kandidaat die Smart Group vanaf 2014 mocht begeleiden naar een eigen onderneming. Eind 2021 wilden we dat maar wat graag met elkaar vieren, maar door Corona en alles wat dat met zich meebracht en ondanks uitstel naar februari 2022 is dit er niet fysiek van gekomen.

Marcel aan het woord:

Ik ben 30 jaar geleden naar aanleiding van een afstudeeropdracht door KPN gevraagd om hun gelederen te komen versterken. Met een HBO CE diploma op zak een mooie eerste stap.

In de afgelopen 30 jaar heb ik heel wat zaken mogen meemaken. Begonnen bij KPN, in die tijd nog monopolist, heb ik de omschakeling meegemaakt naar de wereld waarin concurrentie een steeds grotere rol vervulde. Dit betekende een grote omslag in de cultuur, zeker binnen KPN waarin planmatig op de lange termijn werken moest gaan integreren met reageren op de steeds toenemende druk van de markt, in alle marktsegmenten.

Ik heb veel kennis en ervaring mogen en kunnen opdoen; eerst in verkoop en marketing, later als  projectmanager en vanuit procesmanagement. Rode draad hierin is geweest procesverbeteringen bewerkstelligen, vanuit klantperspectief vaak door  IT aan te laten passen. Dit gebeurde steeds op basis van de trends in de markt, dus heb ik ook steeds kennis mogen, nee, moeten nemen van nieuwe methodieken en technieken om die toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Al die jaren heb ik gewerkt met als passie: ” De wereld iedere dag een beetje mooier maker”. Dit heb ik ook in de praktijk mogen brengen door o.a. het verbeteren van de samenwerking  met interne partners en externe klanten en door het continu werken aan het verbeteren van processen.

Maar na 30 jaar stond ook ik voor de vragen: Wie ben ik, wat wil en kan ik, wat wil ik toevoegen aan waarden aan de ander?””

Bij de beantwoording van deze vragen, ben ik mezelf wel tegengekomen. Smart Group stond me terzijde bij deze vragen. Zowel op het terrein van: Wie ben je”? en “”Wie wil je zijn?”,  als ook bij de vraagstukken: Wat zou je graag willen in je verdere loopbaan”?”, “Wat breng je allemaal mee en hoe ga je dat realiseren?” Zowel bij het persoonlijke als het zakelijke vraagstuk heb ik ondersteuning gehad van 2 verschillende coaches/begeleiders vanuit Smart Group.

Mijn droom is om als zelfstandig consultant succesvol te zijn op de gebieden waar ik mezelf ook sterk in voel. Ik kan snel zaken overzien en de verbanden daartussen leggen en met veel technieken en methodieken werken. Kan mensen inspireren en in beweging brengen. Samenwerken met anderen om de passie: De wereld iedere dag een beetje mooier te maken“  vorm te geven, maar ook voor mij als persoon door de consultancywereld in verbinding te brengen met het coachen van de mens.

 

Mijn droom is ook om in de nabije toekomst een trainingsportfolio op te bouwen, waar volgens mij in de markt een grote behoefte aan is. Maar hoe dan ook er moet brood op de plank komen, want van dromen alleen kunnen mijn kinderen en ik niet eten.

Marcel wat heb je gehad aan de begeleiding vanuit Smart Group?

Ik heb zeker ook een persoonlijke transitie doorgemaakt binnen de begeleiding de afgelopen 6 à 7 maanden. Ik heb de omslag gemaakt van een persoon met bravoure, die het varkentje wel even zou wassen, naar een man die weet wat hij wil zijn als mens, vader en collega. Een Marcel die daar gelukkig van wordt  in zijn dagelijkse activiteiten zowel zakelijk als privé.

Ik heb mijn enthousiasme teruggevonden naar mezelf toe en zie nu ook dat ramen en deuren zich openen. Ik kan nu beter de kansen zien en succesvoller contacten leggen.

De begeleiding op het zakelijk inhoudelijke vlak werd op maat gesneden. “Wat heb je nodig?”  “Hoe kun je dat oppakken en hoe ga je het vormgeven?”, zijn vragen die op je af komen.  De Ondernemerscoach kijkt samen met mij op een praktische manier naar zaken. Hij houdt het eenvoudig! Door op deze manier naar zaken te kijken en naar te handelen werd het voor mij hanteerbaar gemaakt.

Welke tip heb je voor de ondernemers in spé die net als jij de mogelijkheid hebben zich te laten begeleiden?

Ik hoop dat ze net als ik bij Smart Group zowel op het persoonlijke vlak als ook inhoudelijk die steun mogen ontvangen die ze ook nodig hebben, maar ook de handvatten die je worden aangereikt, om je helpen meer gestructureerd en resultaatgericht aan je nieuwe toekomst en business te werken.

Het telefoontje dat Marcel tijdens ons gesprek kreeg, betekende volgens mij dat Marcel op het punt stond een eerste opdracht binnen te halen. Het begin van “brood is er, nu nog de boter en het beleg”. Alvast gefeliciteerd Marcel en heel veel succes.

Roger Lenssen

Smart Group

Wilt u doorpraten over dit artikel? Neem dan contact op met Roger Lenssen