Vught / 23 juni 2020

ARTIKEL: HYBRIDE ONDERNEMEN

Geplaatst door Rik Nijkamp

Deel deze blog:

“Hybride ondernemen”, een optie om te starten in tijden van Corona?

Ondernemen is per definitie omgaan met onzekerheid en risico, maar in deze tijd van Corona, kan dat nog meer gelden. De hoeveelheid startende ondernemers is in de maand april 2020 met 34% afgenomen ten opzichte van april 2019. Deze afname is in alle segmenten, sectoren en provincies zichtbaar (bron KvK).

Maar wat nu, als jij al je ondernemersplannen klaar hebt, of je net boventallig bent, je een heel goed idee hebt en toch wilt gaan starten als ondernemer? Wellicht is dan een (tijdelijk) hybride ondernemerschap een optie om toch, ook nu, van start te gaan.

Wat is dat nu eigenlijk hybride ondernemen? Het is niets meer en minder dan een combinatie van (parttime) loondienst met daarnaast een eigen onderneming. Is dat dan iets nieuws? Nee hoor, het bestaat al lang en er zijn allerlei varianten van. Zelf ben ik ervaringsdeskundige. Toen ik mijn adviesorganisatie startte in 1996 ben ik hybride begonnen in combinatie met een fulltimebaan als Universitair Docent. Om echt verder te kunnen groeien als ondernemer ben ik vervolgens twee dagen in de week minder gaan werken in loondienst, maar met de optie om als het niet zou lukken, fulltime weer in dienst te komen van de Universiteit. Wat een luxe!

Is hybride ondernemen dan de oplossing voor iedereen? Nee, het biedt zoals bijna alles voor- en nadelen en er dient aan een aantal randvoorwaarden te worden voldaan om er een succes van te maken. Voordelen zijn onder andere: risicospreiding, mogelijkheid om in een gematigder tempo te starten en te kijken of ondernemen iets voor jou is. Je kunt een buffer opbouwen en leren en competenties opdoen voor het ondernemerschap. Nadelen zijn dat je je niet volledig kunt focussen op je onderneming dan wel op je werk, dat je werkgever uiteraard moet instemmen en dat de fiscale voordelen niet altijd volledig kunnen worden behaald. Daarom dien je zeker na te denken over de volgende randvoorwaarden: zijn mijn activiteiten in de onderneming niet tegenstrijdig met de werkzaamheden bij mijn werkgever? Of mooier eigenlijk nog, zijn ze complementair dan wel zijn ze zelfs in het voordeel van mijn werkgever. De Universiteit vond de opgedane praktijkervaring in mijn onderneming alleen maar verrijkend voor de invulling van mijn colleges, dus in die zin was het een win-winsituatie. Flexibiliteit in werktijden is wel een must. Is dit moeilijk te verwezenlijken dan wordt het lastig. Wees altijd transparant naar je werkgever toe. Moet je flinke investeringen doen, waarbij bijvoorbeeld een winkelpand nodig is dan wordt het ook een lastig verhaal. Fiscaal is het als zelfstandige in een eenmanszaak voordelig als je het urencriterium van 1225 uren per jaar behaalt, dat is ongeveer 24 uur per week gemiddeld. Dus een baan van daarnaast circa 16 uren in de week is reëel. Let wel op dat je ook aan de eisen van de wet DBA moet voldoen om echt als ondernemer te worden aangemerkt. Ook het UWV stelt zijn eisen bij hybride ondernemers ten aanzien van eventuele WW.

Al met al kansen te over maar ook wel complex om in de praktijk in te vullen. Gelukkig hebben we bij Smart Group veel ervaring met hybride ondernemers. Je droom in een geleidelijk tempo waarmaken, hebben we vele malen mogen begeleiden. Van fotografen tot interimmers, maar ook bijvoorbeeld bij ondernemers in de catering en coaching.

We hebben als Smart Group tevens bij een grote klant een training “Hybride ondernemen” mogen verzorgen, waaraan niet boventallige medewerkers met prachtige ondernemers ideeën, in gedeeltelijk eigen tijd, deelnamen. Wat we daar ontdekten, was dat na de training het gedrag van deze werknemers veel ondernemender was geworden, waardoor de managers van betreffende medewerkers soms even niet meer wisten hoe hiermee om te gaan. Maar uiteindelijk was die ondernemende medewerker een verrijking voor de organisatie. Hoe mooi kan het zijn!

Wilfried Varwijk is zelfstandig ondernemer/organisatieadviseur en is daarnaast verbonden als hoofddocent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Wilfried is sinds 2004 verbonden aan Smart Group als ondernemerscoach.